Nieuwsbrief ‘Leven of Overleven?’

Nieuwsbrief  april: LEVEN of OVERLEVEN?

Deze vraag stel ik mijzelf geregeld. Ben ik momenteel aaoverlevenn het leven of ben ik aan het overleven? Ben ik aan het doen wat bij me past of word ik geleefd door de mensen om mij heen? Overleef ik nog steeds vanuit mijn verdedigingsmechanisme die ik als klein kind nodig had om te overleven? Uit angsten om eenzaam te zijn, om niet leuk gevonden te worden of om niet te worden gezien en gehoord? Overleef ik nog steeds vanuit het Masker dat ik nooit heb af durven zetten? Ik ben erachter gekomen dat ik maskers draag, net als ieder mens! Deze maskers heb ik opgezet toen ik gekwetst ben, toen ik verdrietig was, niet gezien werd in mijn boosheid, uit angst dat er niet meer van mij gehouden werd en uit onzekerheid dat ik niet goed genoeg zou zijn. Ik ben erachter gekomen dat ik met mijn verdedigingsmechanisme leun op mensen! Als jij gelukkig bent, dan ben ik dat ook… Ik vond dit een hele liefdevolle benadering, maar ik maak eigenlijk de ander verantwoordelijk voor mijn eigen geluk. Dit is dus eigenlijk egoïstisch van mezelf. Het is egoïstisch om de ander gelukkig te maken in plaats van jezelf… Dit klinkt raar, maar klinkt mijn inmiddels bekend in de oren. Ik wil anderen niet de verantwoordelijkheid geven voor mijn geluk, mijn zelfverzekerdheid, mijn recht om te leven ipv te overleven. Ik ben verantwoordelijk over mijn gedachten, gevoelens en mijn daaropvolgende gedrag. Ik en mijn ervaringen, mijn bibliotheek, mijn overtuigingen en mijn verlangens. IK en niemand anders. Vandaar dat ik de maand April begin met onafhankelijk LEVEN, opzoek naar het spelende kind in mij dat gekwetst is, dat bang was en dat verdrietig was toen ik mijn maskers opzetten! Het is tijd voor bevrijding, het is tijd om te zijn wie ik werkelijk ben en de maskers die ik niet meer nodig heb stuk voor stuk van me af te laten glijden. Alles op mijn tempo, alles wanneer ik er klaar voor ben, alles op mijn tijd!

Leerkrachten in hun kracht

Iedereen draagt maskers, de kaasboer die altijd zo vriendelijk lacht. De buurman die nogal bozig overkomt, ouders, maar zeker ook leerkrachten. Ons levenservaring kleurt de wijze hoe wij naar de mensen kijken en op hen reageren. Als iemand mij raakt (verdriet doet, boos of gespannen maakt), ligt het eigenlijk altijd bij een situatie die ik vroeg heb meegemaakt die zich weer lijkt te herhalen. Echter, dit gebeurt allemaal onbewust. Door middel van het programma ‘Leerkrachten in hun kracht’, ga ik samen met de leerkrachten kijken naar: ‘wat maakt dat het gedrag van de kinderen en van de ouders hen zo raakt?’ Zo kunnen ook leerkrachten bewustwording krijgen over wat van hen is en hoe ze hier mee om kunnen gaan. Ben jij leerkracht of denk je dat de leerkrachten op de school van jou kinderen hiervoor open staan? Laat het me weten…

Workshops

Wil jij meer weten over maskers, hoe deze ontstaan of ben jij benieuwd welke maskers jou in de weg zitten om te leven i.p.v. te overleven? Donderdag 9 april geef ik een workshop waarin we het gaan hebben over ‘Het dragen van Maskers’. Ik nodig je van harte uit om langs te komen en samen opzoek te gaan naar het spelende kind achter dit masker dat je op hebt gezet! Deelname kost 15 euro.

Ga jij samen met mij de uitdaging aan om in April meer te leven in plaats van te overleven, door jezelf dagelijks af te vragen of je de ander gelukkig aan het maken bent of jezelf? Door jezelf te vragen of dit is wie jij werkelijk bent? Om jezelf te vragen of jij energie krijgt van de dingen die je doet en laat? Ik daag je uit deze mooie lente maand….

Vrolijk Pasen,

Liefs Lotte

 / No Comments  / in Geen categorie

Comments are closed.